Yayınevi olmadan kitap bastırmak mümkün müdür? Yayınevi olmadan kitap bastırmak için neler yapılmalıdır? Loti Kitap ekibi olarak sizler için yayınevi olmadan kitap bastırmak ile ilgili merak ettiklerinizi derledik.

Yayınevi olmadan kitap bastırmak

Yayınevi olmadan kitap bastırmak birçok yazar ve yazar adayının merak ettiği konulardan birisidir. Birçok yazar adayı, yayınevi olmadan kitap bastırmak mümkün müdür merak etmektedir. Bu sorunun yanıtını verecek olursak:

Evet, yayınevi olmadan kitap bastırmak mümkündür!

Peki kitap bastırmak için neler yapılmadır? Hepimizin merak ettiği konuyu biraz daha açıklayalım.

Yayınevi olmadan kitabımı nasıl bastırabilirim?

Uzun uğraşlar vererek, aylarca belki de yıllarca oturdunuz ve kitap yazdınız. Kaleme aldığınız kitabın okurlarla buluşmasını istemek en doğal hakkınızdır. Okurlardan alacağınız tepkiler belki de yeni kitaplar kaleme almanız için size büyük motivasyon ve teşvik kaynağı olacaktır.

Ancak günümüzde kitap bastırmak maalesef ki bir hayli zorlaşmıştır. Özellikle yayınevlerinin dosyaları kabul etmesi ve yayınlama süreçleri zorlaşmıştır. Yayınlayan birçok yayınevi de ilk baskı maliyetlerini doğal olarak yazarlardan talep etmektedir. Bu da ciddi bir maliyetle karşılaşmak anlamına gelmektedir.

Sıralanan nedenlerden ötürü yazarların tercih ettiği diğer yöntem ise kitaplarını kendilerini bastırmaktır. Yayınevi olmadan kitap bastırmak da kendi başına zorlu bir süreçtir. Öncelikli olarak bir konuya açıklık getirmeniz gerekmektedir. Bu da kitabınızın tamamen resmi bir kitap olacağı yoksa hatıra bir kitap gibi gayri resmi mi olacağı?

Vereceğiniz yanıt eğer gayri resmi bir kitapsa işiniz kolay. Kaleme aldığınız kitabın dosyasını bir kopyalama merkezine götürdüğünüzde, oradaki görevlilerin yardımıyla üç, beş, on adet gibi adetlerde bastırıp temin edebilirsiniz. Profesyonel bir kapak tasarımına, dizgiye ve editoryal çalışmalara gerek yoktur.

 

Yayınevi Olmadan Kitap Bastırmak

Yayınevi olmadan kitap bastırma aşamaları

Kitabınızın resmi olarak basılmasını istiyorsanız, yani Kültür Bakanlığı’nca izinleri alınmış ve tanınan bir kitap bastırmak istiyorsanız işiniz zorlaşacaktır. Kitabın basılmasından önce yapmanız gereken birçok işlem bulunmaktadır. Bunlar sırasıyla şöyledir:

  • Eserin profesyonel bir editör tarafından okunarak redakte (düzelti, tashih) işlemlerinin yapılması
  • Eserin ilgili ölçülerde dizgi (mizanpaj) çalışmasının yapılması ve iç baskı dosyasının hazırlanması
  • Eserin ilgili ölçülerde kapak çalışmasının yapılması ve kapak baskı dosyasının hazırlanması
  • Eser ile ilgili Kültür Bakanlığı’na başvuru yaparak izin ve ISBN numarası alınması
  • Eser ile ilgili Kültür Bakanlığı YAYFED şubelerinden ya da İl Kültür Müdürlüklerinden bandrol alınması
  • Eser dosyası, bandrol ve gerekli evraklarla matbaalara başvurulması
  • Uygun bir matbaa ile anlaşılarak basımının sağlanması

Görüldüğü üzere eserinizin basımı öncesinde birçok aşama bulunmaktadır. Ancak kitabınızın basılmasının ardından işlemleriniz henüz bitmemiştir. Kitap çıktıktan sonra ilgili yasal mevzuatlar gereği çeşitli kopyalarının Derleme Müdürlükleri, Savcılıklar ve benzeri yerlere gönderilmesini de takip etmeniz gerekmektedir.

Tüm bu işlemleri bitirdiniz ve kitabınız resmi olarak basıldı. Şayet kitabınızı eşe dosta, yakın çevreye ya da kendinize özel satış şeklinde yapacaksanız işlemleriniz bu kadar. Ancak kitabınızın birçok kitap satış sitesinde satılmasını sağlamak, çeşitli kitapçılarda bulunmasını sağlamak ve ihtiyaç halinde e-kitap ve sesli kitap gibi versiyonlarını yaptırmak ise başlı başına ayrı bir süreçtir. Tüm bunları yapabilmek için ya bir dağıtımcı ile anlaşma yapmak ya da şahıs firması gibi bir resmi firma kurarak fatura kesen bir hale dönüşüp tüm ticari aşamalarını takip etmeniz gerekmektedir. Tabii tüm bu süreçler için de yoğun bir kargolama, lojistik ve depolama gibi ihtiyaçlarını da doğacaktır.

Sıralanan tüm aşamalar ayrı ayrı bir maliyet kalemi ve ayrı ayrı bir süreç doğurmaktadır. Özellikle matbaada kitap bastırmak için en az 1000-2000 adet gibi tirajlarda baskı gerekmekte, bu da baskı maliyetlerini otomatik olarak katlamaktadır. 2023 yılı itibariyle bahsedilen tüm bu süreçleri sağlıklı yönetebilmeniz için ortalama 30-40 Bin TL gibi bir bütçeyi hazırda tutmanız gerekmektedir.

Temel olarak bunlarla uğraşmadan yapabileceğiniz bir başka yöntem ise KDY Yayıncılık, yani Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık sistemi üzerinden kitabınızın basılmasını sağlamaktadır. Bununla ilgili süreçleri Kitapyurdu Kitap Bastırma isimli yazımızdan okuyabilirsiniz.

Peki tüm bunlarla uğraşmadan gayet düşük maliyetlerle kitabınızın basılmasını ve birçok satış kanalında satışa açılmasını ister misiniz?

Evet, bir hayli düşük maliyetlerle kitap yayınlamak mümkündür!

Düşük maliyetlerle kitap bastırmak istiyorum

Yayınevi olmadan kitap bastırmak yerine bir yayınevi aracılığıyla kitap çıkarmak sizin için çok daha avantajlı olacaktır. Loti Kitap olarak, yazarların gereksiz maliyetlere girmeden kitap bastırması için geliştirdiğimiz sistemimizle kitaplarınızı oldukça maliyetlere bastırabilir, bir daha ekstra maliyetlerle uğraşmadan okurlarla buluşmanızı sağlayabilirsiniz.

Detaylı bilgi almak ve kitap yayınlatmak için İletişim sayfamızdan ya da Whatsapp üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kategoriler: Blog

Whatsapp'tan Ulaş!