Telif hakkı kaç yıl sürer, bir kitabın telif hakkı ne zaman düşer, telif hakları nelerdir gibi birçok sorunun yanıtını öğrenmek için Loti Kitap ekibi olarak hazırladığımız yazımızı okuyabilirsiniz.

Kitap telif hakkı kaç yıl?

Telif hakkı kaç yıl sorusuna yanıt vermeden önce telif hakkı nedir ve telif hakları nelerdir sorularına bakmakta yarar vardır.

Telif hakkı nedir?

Telif hakkı, birçok farklı fikir ve sanat eserlerinde, eser sahiplerinin eserler üzerindeki haklarını korumak için ortaya çıkmış genel kurallar bütünü olarak tanımlanabilir. Kitap, müzik, resim, fotoğraf, mimari çizim ve benzeri birçok sanat ürününde, eseri ortaya çıkaran kişi veya kişileri eser hakları yönünden korumak şarttır. Bir eser sahibinin, yeri geldiğince yıllarca emek harcayarak ortaya çıkardığı bir ürünün izinsiz ve kuralsız bir şekilde başka kişiler tarafından kullanması çok büyük bir kusurdur. Bu nedenlerle tüm fikir ve sanat eserlerinin fikri mülkiyet kuralları kapsamında korunması gerekmektedir.

Ülkemizde telif hakları 5846 sayılır Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında koruma altına alınmıştır. Böylelikle, kişilerin ortaya koyduğu sanat eserleri üzerindeki hakları hukuksal çerçevede garanti altına alınmıştır.

Bir eserin ortaya çıkmasının ardından eser hakkında eser sahibinin fikri mülkiyet hakları da otomatik olarak doğar. Bunun için herhangi bir başvuru ya da tescil şartı yoktur.

Telif Hakkı Kaç Yıl

Telif hakları nelerdir?

Telif hakları manevi ve maddi haklar olarak ikiye ayrılmaktadır.

Manevi haklar:

  • Umuma arz etme, yayma.
  • Adın belirtilmesi.
  • Eserde değişiklik yapılması menetme.

Mali haklar:

  • İşleme hakkı.
  • Çoğaltma hakkı.
  • Yayma hakkı.
  • Temsil hakkı.
  • İşaret, ses ve/veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı.
  • Pay ve takip hakkı.

Ülkemizde yasal mevzuat ve Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nün uygulamaları formatındaki telif hakları yukarıdaki gibidir.

Kitap telif hakkı kaç yıl sonra düşer?

İlgili mevzuatlar gereği, bir eserin korunması eser sahibinin ölümünden itibaren 70 yıllık bir süreci kapsamaktadır. Yani, bir kitabın yazarının ölümünün üzerinden 70 yıl geçmesiyle birlikte tüm kitapları anonimleşir ve korunma hakları düşer. Korunma süresinin dolmasıyla birlikte, eser sahibine ait mali haklar da sona erer. Böylelikle o eser sahibine ait eserlerin mali haklarının kullanımı için bir izin alma zorunluluğu olmadan herkes tarafından rahatlıkla kullanılabilir.

Yakın zaman Küçük Prens ya da Sabahattin Ali kitaplarının, önceden sınırlı yayınevleri tarafından basılırken bir anda yüzlerce yayınevi tarafından yayınlanmasının nedeni de budur. Yazarların ölümlerinin üzerinden 70 yıl geçtiği için mali kullanım hakları düşmüş ve böylelikle herkes tarafından izin almaksızın kullanma hakları doğmuştur.

Telif hakları hakkında daha fazla bilgi almak için telif hakkı nedir yazımızı ve kitap telif hakkı sorgulama yazılarımızı okuyabilirsiniz. Düşük maliyetli ve hızlı bir şekilde kitap bastırmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kategoriler: Blog

Whatsapp'tan Ulaş!