Kitap çıkarmak nedir? Kitap çıkarmak için gerekenler nelerdir? Siz de kitap çıkarmak istiyorum diyorsanız, Loti Kitap ekibi olarak sizler için hazırladığımız bu yazıyı mutlaka okumalısınız!
Kitap çıkarmak
Kitap çıkarmak, kaleme alınmış bir yazılı eserin gerek baskı yoluyla gerekse çeşitli online sistemler üzerinden yayımlanması ve okurlarla buluşması olarak tanımlanabilir. Romandan hikayeye, araştırma kitaplarından akademik kitaplara, şiir kitaplarından çocuk kitaplarına kadar birçok farklı alanda ve türde kaleme alınmış olan eserlerin okurlarla buluşması için kitabın yayımlanması gerekmektedir. Tüm bu sürecin sonunda ise yazar kitabını çıkarmış olur.
Kitap yayımlamak günümüzde hem zor hem de kolaydır. Zorluğu, aşırı derece artan kâğıt ve baskı maliyetleri nedeniyle bir kitabın yayımlanması için gereken maliyetler maalesef yakın zamanlarda fazlasıyla artış göstermiştir. Kolaylığı ise, buna çözüm olarak ortaya çıkan çeşitli baskı yöntemleri ve basılı kitap dışında e-kitap şeklinde de alternatif yayımlama yöntemlerinin bulunmasıdır.
Ancak unutulmaması gerekir ki, hangi yolla ve hangi platform aracılığıyla yapılırsa yapılsın, bir yazılı eserin resmi olarak kitap kabul edilebilmesi için ISBN numarası alınması ve Kültür Bakanlığı’nca kayıt altına geçirilmesi şarttır. Aksi halde ortaya çıkan eser resmi olarak kitap olarak tanınmayacaktır.
Kitap çıkarma yolları
Kitap çıkarmak istiyorum diyen yazar ve yazar adayları için birbirinden farklı yollar vardır. Bu yollar şu şekilde sıralanabilir:
- Bir yayınevi aracılığıyla kitap çıkarmak
- Kendi imkanlarınızla kitap bastırma
- E-kitap olarak çeşitli platformlarda yayınlamak
Sıralanan yollardan en basit olan yöntem, yazılı eserinizin e-kitap olarak yayımlanmasıdır. Google Play Kitaplar, Apple Books, Kobo ve diğer platformlarda kitaplarınızı ücretsiz olarak e-kitap formatında rahatlıkla yayınlayabilirsiniz. Söz konunu platformlarda yayınlayabilmek içinse kitabınızın e-pub ya da pdf formatına çevrilmesi gerekmektedir. Ayrıca Kobo için e-pub formatı zorunludur. Çeşitli tasarımcılar ya da aracı programlarla kitaplarını e-pub’a çevirerek söz konusu platformlarda yayımlayabilir ve okurlarla buluşmasını sağlayabilirsiniz.
Kitap çıkarmak için bir başka yöntem ise kendi imkanlarınızla kitabınızı matbaada bastırmaktır. Kendi kitabını bastırmak ilkin kulağa çok pratik ve kolay gelse de, işin içine girildiğinde böyle olmadığı gerçeğiyle karşılaşılacaktır. Öncelikli olarak eserinizin baskıya uygun dizgi ve kapak çalışmalarını yapmanız ya da yaptırmanız gerekmektedir. Bunun ardından Kültür Bakanlığı’na ve YayFed birimlerine resmi başvurular yaparak ISBN numarası ve bandrol alım işlemlerini tamamlamalısınız. Daha sonra da bir matbaa ile anlaşarak kitabınızdan beş yüz, bin, iki bin adet gibi toplu tirajlarda bastırmalısınız. Basım işleminin ardında da kitabı öncelikle depolama, daha sonra satış kanallarında veya kitapçılarda satılmasını sağlamalısınız. Bunun için de mutlaka bir dağıtımcı ile anlaşmalı ve sürekli olarak kargo takiplerini gerçekleştirmelisiniz. Tüm sıralanan süreçler ise hem uzun soluklu hem de maliyetli süreçler olacaktır. Deyim yerindeyse astarı yüzünden pahalıya gelecek ve ayrıca lojistik süreçleri ile sürekli ilgilenmenizi gerektirecektir. Bu da büyük bir iş yükü ve zaman kaybına neden olacaktır.
Kitap çıkarmak için üçüncü ve en yaygın yöntem ise bir yayınevi ile anlaşmak ve kitabınızın yayımlanması süreçlerini yayınevine devretmektir. Yayınevi ile yapacağınız sözleşme ile yayınevi sizin adınıza tüm süreçleri takip etmekte ve size sadece yeni kitaplar yazma görevi düşmektedir. Fakat burada da karşınıza çıkabilecek maliyetleri iyi ölçüp değerlendirmeniz gerekmektedir.
Kitap çıkarmak istiyorum!
Bir yayınevi ile anlaşarak kitabınızın yayımlanmasını sağlamak en pratik yöntemdir. Yayınevi sizin adınıza kapak tasarımından dizgiye, ISBN’den bandrol alımına, baskıdan satış kanallarında satışa açılmasına kadar tüm resmi ve lojistik süreçleri yerine getirir.
Günümüzde kitap bastırma maliyetleri maalesef ki yüksek artışlar göstermiştir. Bu nedenle birçok yayınevi kitap yayımlamak için maliyetleri yazarlardan almaktadır. Özellikle ofset baskı sistemiyle, yani klasik matbaa yöntemleriyle en az bin adet, iki bin adet gibi yüksek tirajlı baskılarda bu maliyetler doğal olarak daha yüksek çıkmaktadır. Bu da hem yazarları hem de yayınevlerini büyük sıkıntıya sokmakta ve kitap yayımlama süreçlerini zorlaştırmaktır.
Fakat Loti Kitap butik yayıncılık sistemiyle çok düşük maliyetlerle kitap yayımlamak mümkündür!
Düşük maliyetlerle kitap çıkarma
Loti Kitap, yazarların karşısına çıkan yüksek maliyetlere bir çözüm geliştirdiği butik yayıncılık sistemiyle kitap bastırma süreçlerindeki yüksek maliyetleri minimalize etmeyi başarmıştır. Klasik yayıncılıktaki ofset baskı sistemi yerine, kullanmış dijital baskılı basım sistemiyle kitapların en az bin adet, iki bin adet gibi yüksek tirajlardaki basım zorunluluğunu devre dışı bırakmıştır. Kitaplar, sipariş üzerine anlık olarak üretilmekte ve okurlara gönderilmektedir. Böylece satışa konu olmayan ve binlerce basılarak depoda bekleyen kitapların riski tamamen ortadan kalkmıştır. Kitaplar, D&R, Kitapyurdu, İdefix, BKM gibi seçkin kitap sitelerinde satışa açık bir şekilde bulunurken, bunlara ek olarak dilenirse e-kitap formatı da yapılarak ilgili platformlarda satışa sunulmaktadır. Ayrıntılı bilgi almak ve kitap yayınlatmak için bizimle iletişim sayfamızdan ya da Whatsapp üzerinden iletişime geçebilirsiniz.