Kitap çıkarma maliyeti, kitap çıkarmak, kitap yayınlatmak ve kitap bastırmak maliyetleri nedir? Kitap çıkarmak kaç TL’ye mal olmaktadır? Bir kitap çıkarma maliyeti ne kadardır? Sorularınızın yanıtı yazımızda.
Kitap çıkarma maliyeti
Kitap çıkarma maliyeti, 2024 yılı itibariyle ortalama 40 Bin TL ile 60 Bin TL arasında değişmekle birlikte, Loti Kitap markamızda bu ücretler 12-18 Bin TL bandında olarak çok daha aşağıda seyretmektedir. Kitap çıkarma maliyeti hesaplanırken en önemli etken hiç şüphesiz kitabın sayfa sayısı ve kitabın kaç adet basılacağıdır.
Bir kitabın temel olarak maliyetlerini belirleyen birçok farklı unsur bulunmaktadır. Bunları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- Kitabın kağıt kalitesi
- Kitabın ölçüsü
- Kitabın sayfa sayısı
- Kitabın iç sayfalarının renkli olup olmaması
- Kitabın kaç adet basıldığı
Kitap bastırma maliyeti
Görüldüğü üzere kitap çıkarmanın maliyetini belirleyen birbirinden farklı unsurlar bulunmaktadır. Bunların büyük bir kısmı kitap sektörü içerisinde benzer şekilde ilerlemektedir. Örnek olması açısından, rutin bir roman ya da edebiyat eseri için genellikle iç baskılar siyah-beyaz renklerde olmaktadır. Ya da kullanılan kağıt kalitesi çoğunlukla 60 gr. Lüks Enzo çeşidindeki kağıtlar olmaktadır.
Bunlar dışında kitabın maliyetini belirleyen en önemli bileşenler ise sayfa sayısı ve kaç adet basılacağıdır. Sayfa sayısı yazarın kaleme aldığı kelime sayısına göre değişmektedir. Kaç adet basılacağı ise tamamen yayınlama politikasına göre değişmektedir.
Klasik yayıncılık anlayışında kitaplar genellikle bin adet basılmaktadır. Bazı yayınevleri beş yüz adet de basarken, bazı yayınevleri iki bin ve katları şeklinde ilerleyebilmektedir. Ofset matbaa teknolojisi gereği çoğunlukla bin adet ve katları şeklinde basım gerçekleşebilmekte, bu da hali hazırda yazarların kitap çıkarma maliyeti konusundaki yanıtını ortalama olarak 20 bin TL ile 30 bin TL bandında olarak karşımıza çıkarmaktadır.
Ama unutulmamalıdır ki, daha düşük maliyetlerde kitap çıkarmak mümkündür!
Düşük maliyetli kitap çıkarma
Loti Kitap, yazarların kitap çıkarma yolculuğunda karşılaştıkları yüksek maliyetlere çözüm olarak butik yayıncılık hizmetini geliştirmiştir. Butik yayıncılık hizmetine dair yazımızı okuyarak detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.
Ancak özet olarak geçecek olursak; ofset baskı sistemindeki gibi bin adet ve katları üretim zorunluluğu yoktur. Kitaplar, öncelikli olarak düşük adetlerle üretilerek Kitapyurdu, D&R, Babil gibi internet sitelerinde satışa açılmaktadır. Daha sonra ise anlık üretim teknolojisiyle, satılan adetler kadar anlık olarak kitaplar üretilmekte ve okurlara gönderilmektedir. Böylelikle, önden bin adet üretme riski ve bu riske maliyetler otomatik olarak devre dışı kalmakta ve yazarlar yüksek maliyetlerden kurtulmaktadır.
Butik yayıncılığın diğer bir avantajı ise ikinci ve sonraki baskılardır. Birçok yazar bu durumun öneminin farkında değildir. Klasik yayıncılıkta bir yayınevi bir kitabın ilk baskısının satış ritmini takip eder. Eğer ilgili kitap altı ay içerisinde tükenmezse, bu durum yayınevleri için düşük ritimli sayılır. Uzun bir sürede bin adet kitabın satılmasının ardından, yayınevleri doğal olarak o kitabın ikinci baskısına yatırım yapmak istemez ve kitabın ikinci baskısını yapmaz.
Ancak butik yayıncılık sisteminde böyle bir durum söz konusu değildir. Satışa konu olanlar kitaplar üretildiği için, ilk üretim maliyetleri dışında bir daha maliyet çıkmaz. Bu nedenle ikinci üçüncü baskılar gibi baskılar çok rahatlıkla yapılır.
Kitap çıkarmak maliyetleri hakkında daha detaylı bilgi almak ya da kitap çıkarmak için bizimle iletişime geçebilir ve kısa sürede kitabınızın yayımlanmasını sağlayabilirsiniz.