Kitap bastırma ücreti nedir? Kitap bastırma fiyatı nelerdir ve nasıl hesaplanır? Loti Kitap ekibi olarak sizler için kitap bastırma ücretlerinin nasıl hesaplandığını derledik.

Kitap bastırma ücreti

Kitap bastırma ücreti, bir kitabın belirli adetlerde basılarak yayınlanması için gerekli olan ücret olarak tanımlanabilir. Haziran 2024 itibariyle yaklaşık 160 sayfalık bir kitabın 1000 adet basım ve yayınlama ücreti ortalama 40 Bin TL ile 60 Bin TL arasında değişmektedir. Loti Kitap butik yayıncılık sisteminde ise bu fiyatlar 12 Bin TL ile 18 Bin TL arasında seyretmektedir.

Kitap bastırma ücretleri hakkında en merak edilen bilgiyi verdikten sonra bu ücretlerin neleri kapsadığına, nasıl hesaplandığını ve değişikliklerin nelere göre ortaya çıktığına bakmakta fayda vardır.

Yayınevleri neden ücret talep ediyor?

Kitap bastırma ücreti, bir kitabın ortaya çıkış sürecindeki birçok farklı basamaktan ve bu basamakların her birisinin gider kalemlerinin ayrı ayrı hesaplanmasıyla ortaya çıkmaktadır. En baştan söylenmesi gerekir ki, bütün yayınevleri yazarlardan ücret talep ederek kitap basmazlar. Hatta geçtiğimiz yıllarda neredeyse hiçbir yayınevi yazarlardan kitap bastırma maliyetini istememekteydi. Esasında olması gereken de budur.

Fakat gün geçtikçe artan maliyetler ve kağıdın yurtdışından temin edilmesi çerçevesinde yükselen döviz kurları yayınevlerini yeni kitaplar üretme konusunda sıkıntıya sokmuştur. Maalesef ki bazı yayınevleri tamamen kitap basımlarını durdururken, bazıları ise sınırlandırmak zorunda kalmışlardır. Bunun doğal bir sonucu olarak ise, satacaklarına kesin inandıkları eserlere şans vererek riskleri ortadan kaldırmak istemektedirler. Bu durum ise hiç şüphesiz yeni yazarlar ve yazar adayları için dezavantaj doğurmuş ve kitaplarını ücretsiz bir şekilde yayınlatmak çok zorlaşmıştır.

Yayınevleri bu duruma ara bir çözüm olarak, bazı eserlerin basımı öncesinde maliyetlerinin yazarlarca karşılanması yoluna gitmiştir. Yani yazarlar, yayınevlerinin kitabın basım sürecindeki tüm maliyetlerini karşılayarak yayınevine destek olmaktadırlar. Yayınevi de kendi operasyon ağına bu yeni kitabı ekleyerek kitabın yayınlamasını sağlamaktadır. Burada yayınevlerinin çalışma şeklinden politikalarına, verdikleri hizmetlerden harcadıkları mesai ve lojistik giderlerine kadar değişen unsurlardan dolayı yayınevinden yayınevine kitap bastırma ücreti de değişiklik göstermektedir.

Kitap bastırma ücreti neleri kapsıyor?

Bir kitabın ortaya çıkış serüveninde farklı birçok basamak bulunmaktadır. Bu basamakların her birisi ise ayrı bir gider kalemidir. Bunları kısaca sıralayacak olursak aşağıdaki gibidir:

Edisyon giderleri: Eserin bir redaktör ya da editör tarafından okunması ve yazım yanlışlarının düzeltilmesi işlemindeki editör ya da redaktör maliyetleri.

  • Tasarım giderleri: Eserin kapak tasarımı ve iç tasarım (dizgi/mizanpaj) için yapılan tasarım maliyetleri.
  • Resmi giderler: Eserin bandrollerinin alınması ve diğer resmi prosedürler için yapılan maliyetler.
  • Basım giderleri: Eserin basılması için gereken kağıt ve matbaa maliyetleri.
  • Lojistik giderleri: Eserin basılmasının ardından depoya sevkiyatı, dağıtımcılar ve kitapçılara kargolanması ile sabit depolama maliyetleri.
  • Operasyon ve sabit giderler: Eserin basılması esnasında kurulan organizasyon ve depo kirası, personel maaşları, ofis kirası gibi giderlerden eser bazlı düşen birim maliyetler.
  • Tanıtım ve reklam giderleri: Eserin yayınlanmasının ardından eserin çeşitli platformlarda duyurulması, tanıtılması ve diğer reklam maliyetleri.

Görüldüğü üzere bir kitabın ortaya çıkış sürecinde birçok farklı maliyet kalemi bulunmaktadır. Bu maliyetlerden en büyükleri ise hiç şüphesiz basım ve lojistik maliyetleridir. Özellikle klasik ofset baskı teknolojisinde bir kitabın en az 1000 adet basılması gibi zorunluluktan dolayı, gider kalemlerindeki en büyük maliyet basım ve lojistik kalemi olmaktadır. 1000 adet için gereken kağıt, matbaa baskısı, depolanması ve sevkiyatları ciddi maliyetler oluşturmaktadır.

Yayınevlerinin aldıkları ücretler de bu basamaklara göre değişkenlik göstermektedir. Örneğin bir yayınevi yazardan tüm kalemlerin maliyetlerini talep ederken, bazı yayınevleri sadece baskı ve lojistik giderlerini talep edebilmektedir. Bu durum da kitap bastırma ücretini değiştirmektedir.

 

Kitap Bastırma Ücreti Nedir? Kitap Bastırma Fiyatı Nelerdir?

Kitaplar 1000 adet basılmak zorunda mıdır?

Yayıncılık sektöründe günümüzde en yaygın olarak kullanılan basım sistemi ofset baskılı sistemlerdir. Ofset baskılı sistemlerde ise matbaa makinalarının teknik yönlerinden dolayı en az 1000 adet 2000 adet gibi sayılarda basım yapılması zorunludur. Bazı makinalarda bu adet sayısı 500’e kadar düşebilmektedir. Ancak adetler ne kadar düşerse kitabın tekil birim maliyeti ise artmaktadır. Çünkü basım için gerekli teknik aşamalar sayısı fark etmeksizin ilk başta yapıldığı için, bu aşamaların maliyetleri adete bölünmekte, sonrasında ise sadece kağıt maliyeti artmaktadır.

Fakat günümüzde giderek yaygınlaşan başka bir basım sistemi ise dijital baskı olarak bilinen basım sistemidir. Yeni nesil baskı makinaları ise, bir kitabın en az 1000 adet basılması gibi bir zorunluluk yoktur. Daha düşük adetlerde basım sağlanabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli durum, bu baskı seçeneğindeki bazı makinaların kalitesiz baskılar yapmasıdır. Yani kitap fiziksel açıdan ofset baskıdaki gibi kaliteli olmayabilmektedir. Bu nedenle dijital baskı seçeneğinde dikkatli olmakta yarar vardır. Ayrıca kitabın birim maliyeti, ofset baskıdaki birim maliyetinden daha yüksektir. Bu nedenlerle yayınevlerinin çoğunluğu dijital baskı yerine ofset baskı sistemlerini tercih etmekte ve birim maliyetlerin düşmesini sağlamaktadır.

Düşük maliyetlerle kitap bastırmak mümkün müdür?

Loti Kitap butik yayıncılık sistemiyle düşük maliyetlerle kitap bastırmak mümkündür!

Kısaca açıklayacak olursak; Loti Kitap basım sistemi olarak dijital baskı sistemini kullanmaktadır. Bu nedenle kitapların en az 1000 adet basımı zorunlu değildir. İlk temel üretimler için resmi makamlara iletilmesi gerekenler, yazar numuneleri, dağıtımcıya gönderilenler üretilmektedir. Kitaplar Kitapyurdu, D&R gibi bütün online satış noktalarında satışa açılmaktadır. Daha sonrasında ise düşük adetlerle anlık olarak sipariş üzerine baskı şeklinde kitaplar üretilmektedir.

Biraz daha açacak olursak, bu kitapların sadece yüz adet, iki yüz adet gibi üretilmesi anlamına gelmemektedir. Kitaplar satıldıkları sürece sınırsız adetlerde üretilebilmektedir. Örneğin, herhangi bir satış noktasından sipariş geldiği an, sipariş adeti kadar 24 saat içinde üretilmekte ve gönderimi sağlanmaktadır. Böylelikle satışa konu olmuş eserler üretilmiş olmaktadır. Bu durumun en büyük avantajı ise kitap basımı fiyatlarındaki en büyük iki gider kalemi olan basım ve lojistik maliyetlerinin tamamen devre dışı kalmasıdır. Böylece buradaki avantaj yazarların lehine dönmektedir. Yazımızın en başında verdiğimiz Haziran 2024 dönemi için fiyatlardan görüleceği üzere, normal sistemde 160 sayfalık bir kitabın basım maliyetleri 40 Bin TL ile 60 Bin TL arasında değişirken, Loti Kitap butik yayıncılık sisteminde aradaki bu basım ve lojistik maliyetleri olmadığı için 12 Bin TL ve 18 Bin TL bandına düşmektedir.

Yazarlar açısından ileriye dönük bir başka avantaj ise kitapların ikinci baskılarının yapılma riskinin ortadan kalkmasıdır. Bu durumu kısaca açıklayacak olursak, ofset baskılı sistemde kitaplar bin adet basıldığını göz önüne alarak, diyelim ki yaklaşık bir ya da iki yıl içinde bin adet satıldı. Mevcut stoklar tükendi. Daha sonra o kitaptan yeniden birkaç adetlik sipariş geldi. Yayınevleri birkaç adet için yeniden bin adetlik basımı kolay kolay gerçekleştirmez ve kitabı satışa kapatır. Ancak Loti Kitap sisteminde böyle bir risk yoktur. Kitaplara 500’er adetlik bandroller alınmakta, ilk beş yüz adet bitmeye yaklaştığında hemen ikinci baskısı olarak yeniden 500 adet bandrol eklenmektedir. Kitaplar satışa yönelik anlık olarak üretildiği için yazarlardan hiçbir ek ücret talep edilmeden ikinci baskı, üçüncü baskı gibi üretimleri devam etmekte ve sınırsız üretim seçeneği bulunmaktadır.

Tüm bunlara ek olarak elbette ki yazarlar bu satışlardan çeşitli oranlarda telif gelirleri de elde etmektedirler.

Daha detaylı bilgi almak ve kitap bastırma ücreti öğrenmek için bizimle iletişim sayfamızdan ya da Whatsapp hattımızdan rahatlıkla iletişime geçebilirsiniz.

Kategoriler: Blog

Whatsapp'tan Ulaş!